Impiana Residence

Community Forum of Impiana Residence @ Putra Nilai
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Surau di Impiana Residence

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Nazri_81



Posts : 43
Join date : 2010-01-12

PostSubject: Surau di Impiana Residence   Tue Feb 02, 2010 10:10 am

untuk yang belum tahu...
kita dah ada surau sendiri (sementara) di rumah nombor 76.
owner dia en Rahmat, sudi bagi kita guna sementara dia kat oversea.

Progress surau kita setakat la ni:
1) Penyerahan kunci.....dah.
2) gotong royong membersihkan surau....dah.
3) mendapatkan peralatan asas (lampu+kipas).....dah (Wak Puad yg uruskan)
4) Pemasangan peralatan asas....insyaAllah dalam minggu ni (Wak Puad yg uruskan)

jadi pada sabtu ni, insyaallah surau kita dah ready dan minta pada semua yang berkesempatan datang untuk berjemaah
kali pertama kat surau kita ye. Tapi mungkin untuk lelaki saja sebab pemisah ruang ibadat bagi perempuan belum ada, insyallah akan
diadakan secepat mungkin.

lepas lepas ni untuk yang ada idea untuk apa saja majlis yg sesuai utk dibuat dalam surau tu jangan malu malu...bagitau.

Dalam AJK komuniti IR, biro yang menyelia tadbir surau ni adalah Wak Puad (nombor 10).

Penyelenggara aktiviti dia ialah En Ghani dan En Ayob.

sekian, harap maklum.
Back to top Go down
View user profile
shay82



Posts : 6
Join date : 2010-01-13

PostSubject: Re: Surau di Impiana Residence   Tue Feb 02, 2010 11:07 am

Alhamdulillah, tak lama lagi akan berkumandang la seruan azan kat tempat kita...sejuk sikit suasana Very Happy
Back to top Go down
View user profile
thegame_12



Posts : 40
Join date : 2010-01-12
Location : Menara MAA, Somban

PostSubject: Re: Surau di Impiana Residence   Tue Feb 02, 2010 1:13 pm

umah 82 & 81 dekat je dgn 76..nak gak dngr org dewn bandaraya azan...
Back to top Go down
View user profile http://www.wwe.com
ikmal_125



Posts : 6
Join date : 2010-01-27

PostSubject: Re: Surau di Impiana Residence   Fri Feb 05, 2010 7:55 am

Syukur alhamdulillah da ade surau kat I.R ni....
Back to top Go down
View user profile
Nazri_81



Posts : 43
Join date : 2010-01-12

PostSubject: Re: Surau di Impiana Residence   Mon Feb 08, 2010 11:44 am

alhamdulillah, surau IR kita dah mula beroperasi pada sabtu lepas (Feb 6, 2010).
Ini gambar solat berjemaah yang pertama di surau IR.

Next action kita ialah kita nak siapkan peralatan bagi memberi kemudahan pada jemaah kaum wanita untuk turut serta
iaitu tirai pemisah.

Untuk itu, kita amat mengalu alukan sumbangan ikhlas daripada semua untuk menyempurnakan niat kita.

Untuk membuat sumbangan boleh bagi kat ketua block atau datang terus ke surau waktu maghrib dan Isya'.

pada solat maghrib tu saja dah penuh dah dengan sejadah hasil daripada sumbangan warga IR...ish ish...baguih sungguh warga IR ni.



Back to top Go down
View user profile
Nazri81
Guest



PostSubject: Surau dah ada tempat untuk jemaah wanita   Mon Mar 01, 2010 11:51 am

Salam semua,
Surau kita dah ada kemudahan untuk jemaah wanita utk turut serta sembahyang berjemaah.
Jadi dijemput semua jemaah wanita untuk solat berjemaah di surau.
Wassalam.
Back to top Go down
Ali93



Posts : 8
Join date : 2010-02-26
Age : 66
Location : No. 93, Impiana Road, Impiana Residence

PostSubject: Aktiviti Membaca Yaasin di Surau IR   Wed Mar 03, 2010 10:37 pm

Salam sejahtera. Aktiviti Bacaan Yaasin setiap Khamis malam Jumaat selepas Solat Maghrib terus diadakan setiap minggu. Dijemput semua penduduk IR bersama menyertainya. Lagi ramai lagi meriah dan bertambah makmur surau IR, ada baiknya jika diadakan 'pot luck' sebulan sekali...
Back to top Go down
View user profile http://www.bbpm.org.my
ujang



Posts : 1
Join date : 2010-01-24

PostSubject: kebenaran guna surau   Sat Mar 13, 2010 8:34 pm

hi guys,

fyi, kebenaran untuk guna surau sementara dah diluluskan... attached is the approval letter...



Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Ali93



Posts : 8
Join date : 2010-02-26
Age : 66
Location : No. 93, Impiana Road, Impiana Residence

PostSubject: Arah Kiblat Ketika Solat   Fri Mar 19, 2010 4:23 pm

Salam sejahtera, pada 18 Mac 2010 (Khamis), Ustaz Syamsul dari Bahagian Falak, Jabatan Mufti Negeri, Negeri Sembilan telah datang ke Surau IR untuk menentukan arah kiblat ketika bersolat. Kepada seluruh komuniti IR bolehlah datang ke Surau untuk melihat arah sebenarnya kiblat ketika bersolat di IR untuk disesuaikan dengan rumah masing-masing.
Back to top Go down
View user profile http://www.bbpm.org.my
sued



Posts : 1
Join date : 2010-03-20

PostSubject: Arah Kiblat Ketika Solat   Sat Mar 20, 2010 9:54 am

Salam....
Pada sesapa yang masih ragu2 pada arah kiblat... bole juga buka SNP kita...
ada penunjuk arah kiblat pada bahagian pecahan lot rumah....

thank you.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Surau di Impiana Residence   Today at 8:17 am

Back to top Go down
 
Surau di Impiana Residence
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Impiana Residence  :: Activity in Impiana Residence-
Jump to: